Winon driewielers
Afspraak maken

Houd je elektrische driewielfietsaccu in topconditie

Verleng de levensduur van je fietsaccu met deze tips

De fietsaccu is het hart van je elektrische driewielfiets. Een goed onderhouden accu kan het verschil betekenen tussen een lange, zorgeloze rit en een onaangename verrassing onderweg. In deze blog gaan we dieper in op de beste manieren voor het verzorgen van je fietsaccu. We delen tips over het juiste oplaadritme, hoe je de levensduur van je accu kunt verlengen en hoe je kunt herkennen wanneer het tijd is voor een vervanging. Zo hou jij je fietsaccu in topconditie.

Levensduur van je fietsaccu

De levensduur van een fietsaccu is niet oneindig; net als andere batterijen neemt de capaciteit met de tijd geleidelijk af. Wanneer je voor het eerst je elektrische driewielfiets in gebruik neemt, zal de accu op zijn optimale vermogen presteren. Echter, na honderden oplaadcycli, zal er slijtage optreden, wat betekent dat de hoeveelheid energie die de accu kan vasthouden en leveren, zal verminderen. Dit verschijnsel is onvermijdelijk, maar de snelheid waarmee het gebeurt, kan worden beïnvloed door hoe je de accu verzorgt. Wij zetten de verschillende onderdelen van accu verzorging voor je op een rijtje.

Bewaren van je fietsaccu

Het juist bewaren van je fietsaccu heeft een grote invloed op de levensduur en prestaties ervan. Het is raadzaam om de accu van je elektrische driewielfiets te verwijderen als je de fiets voor een langere periode niet gebruikt. Bewaar de accu op een koele, droge plaats binnenshuis, waar hij beschermd is tegen extreme temperaturen en vocht. Extreme kou of hitte kan de capaciteit en levensduur van de accu negatief beïnvloeden.

Wat betreft het batterijpercentage: het is aan te raden om de accu op te bergen met een lading van ongeveer 40-60%. Een volledig opgeladen accu of een compleet lege accu kan op den duur stress veroorzaken op de cellen, wat de levensduur kan verkorten. Dit brengt ons tot het oplaadritme van je fietsaccu.

Oplaadritme van je elektrische driewielfiets

Het wordt aangeraden om de accu van je elektrische driewielfiets niet volledig leeg te laten lopen voordat je deze weer oplaadt. Moderne lithium-ion fietsaccu’s hebben geen 'geheugeneffect', wat betekent dat ze niet moeten worden leeggemaakt voordat ze worden opgeladen. Sterker nog, het regelmatig diep ontladen van de fietsaccu kan de levensduur zelfs verkorten. Voor een optimale levensduur van de accu van je elektrische driewielfiets, is het aan te raden deze te laden wanneer deze tussen de 20% en 80% capaciteit zit. Regelmatig opladen, zelfs als de batterij nog niet volledig leeg is, kan bijdragen aan een langere levensduur.
fietsaccu capaciteit

Capaciteitscheck van je fietsaccu

Elke accu heeft een bepaalde levensduur. Naarmate de tijd vordert, zul je merken dat je niet zo ver kunt fietsen als voorheen op één lading. Dit is een natuurlijk verschijnsel. Een regelmatige capaciteitscheck is essentieel. Dit is niet alleen om de huidige capaciteit van je accu te kennen, maar het helpt ook bij het plannen van je ritten en het anticiperen op wanneer je een vervanging nodig hebt. Je kunt een capaciteitscheck laten uitvoeren bij verschillende fietsenmakers.

Fysieke staat van je fietsaccu

Het opladen van je fietsaccu is een goed moment om deze aan een inspectie te onderwerpen. Hoe is het met de fietsaccu gesteld? Vuil en stof kunnen de connectie tussen de fietsaccu en je elektrische driewielfiets verstoren. Het is daarom zaak om je fietsaccu regelmatig even met een schone doek af te nemen. Zeker in de winter verdient je fietsaccu extra aandacht. Zout is bijzonder corrosief voor de connectoren. Na ritten op zoute wegen is het een goed idee om de accu en connectoren met een licht vochtige doek af te vegen.

Tekenen dat je fietsaccu aan vervanging toe is

Zoals alles heeft ook je fietsaccu niet het eeuwige leven. Er zijn duidelijke signalen die aangeven dat je accu zijn beste tijd heeft gehad. Waar moet je op letten?

  • Verminderde actieradius: Als eerste merk je wellicht dat je niet meer zo ver kunt fietsen als vroeger op één lading. Was die fietstocht van 50 kilometer eerst geen probleem en nu wel? Dan ligt het waarschijnlijk aan je accu.

  • Langer opladen: Gaf je accu eerst na een uurtje al een vol signaal en nu pas na enkele uren? Dit kan duiden op verminderde capaciteit.

  • De accu laadt niet meer op: Het meest duidelijke signaal. Als je fietsaccu helemaal niet meer wil opladen, is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor een nieuwe.

  • Invloed van het weer: Als je merkt dat je accu het vooral in extreme kou of hitte snel begeeft, kan het zijn dat de accu beschadigd is of aan het eind van zijn levensduur zit.

  • Opletten op slijtage: Fysieke tekenen, zoals een opgezwollen batterij of zichtbare lekken, zijn duidelijke indicatoren dat de accu aan vervanging toe is.

Zie je een of meerdere van deze tekenen? Wacht dan niet te lang. Het tijdig vervangen van je fietsaccu zorgt voor blijvend fietsplezier en voorkomt onaangename verrassingen tijdens je fietstocht.

Fietsaccu en je actieradius

De actieradius is een cruciale factor bij het kiezen van een elektrische driewielfiets, aangezien dit bepaalt hoe ver je kunt rijden op één enkele lading. Voor elektrische driewielfietsen varieert de actieradius doorgaans tussen de 40 en 120 kilometer. Zo heeft de Electric Flame van Tomcat een actieradius van 90 kilometer. De actieradius van je elektrische driewielfiets is afhankelijk van verschillende factoren zoals de capaciteit van de fietsaccu, het gewicht van de fietser, het terrein, de weersomstandigheden en de mate van trapondersteuning die wordt gebruikt.

Een lichte berijder die voornamelijk op vlakke wegen fietst met minimale ondersteuning, zal waarschijnlijk aan de bovenkant van die schaal zitten, terwijl iemand die de elektrische driewielfiets op zijn maximale ondersteuningsniveau gebruikt in heuvelachtig terrein, een kortere actieradius kan verwachten. Een goed onderhouden accu zorgt voor een consistent vermogen, een grotere actieradius en een langere levensduur van de accu zelf.

Winon: jouw partner in elektrische driewielers

Winon Driewielers staat bekend om haar expertise en kwalitatieve assortiment aan elektrische driewielers. We begrijpen dat elke rit telt en streven ernaar om je niet alleen van een topkwaliteit driewielfiets te voorzien, maar ook van de kennis en ondersteuning die je nodig hebt om het meeste uit je investering te halen. Ben je klaar voor je volgende avontuur of heb je vragen over je huidige elektrische driewieler? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Bij Winon Driewielers helpen we je graag verder op weg!

Neem nu contact op met Winon Driewielers

Veelgestelde vragen

De levensduur van een fietsaccu varieert, maar gemiddeld gaat een accu 3 tot 5 jaar mee, afhankelijk van gebruik en verzorging.
Nee, het wordt juist aangeraden om de accu tussen de 20% en 80% capaciteit te houden voor een optimale levensduur.
Verwijder de accu en bewaar deze op een koele, droge plaats met een lading tussen de 40-60%.
Actieradius refereert naar de afstand die je kunt afleggen op één acculading. Factoren zoals capaciteit van de fietsaccu, rijomstandigheden en trapondersteuningsniveau kunnen dit beïnvloeden.
Tekenen zoals een drastisch verminderde actieradius, langere oplaadtijden en fysieke schade aan de accu zijn indicatoren dat het tijd is voor een vervanging.
© 2023 Winon B.V. | Website door Meceda
menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Ga naar de inhoud